2019 MUDA Calgary - Mayor’s Urban Design Awards

Posted on
October 30, 2019

Project Name: “Jackyl & Hide” an Actor’s Retreat in Ramsay


Design Team: SZTUK Architecture / Design And Architecture Studio DAAS (Tomasz Sztuk, Raphael Neurohr, Lei Jiang, Winnie Steetz)


This project - which will be an addition to and rehabilitation of a treasured dwelling - is located between two significant neighbourhood structures: the historic Ramsay Residence to the west and a new 3-storey contemporary residence to the south.

The project is being developed by the property owner, an actor and theatre director, who envisages a long-term participation in the local community. The existing property will remain the owner's main residence, but with this new studio extension, he will be able to take full advantage of his lot spectacular location.


The project’s overall architectural influence and inspiration comes from the rich tradition of Calgary modernistic architecture. The two forms, the existing “horizontal” mid-century bungalow and the new “vertical” contemporary addition will be linked by a new porch, which derives its roofing form from the bungalow’s hip roof.

The building massing and elevations have been designed to enhance the building’s appearance along the street and at the street corner. In the near future, we see the new structure will be a marker and an orientation point in the neighbourhood.

The main structure is clad in metal, which has been inspired by Ramsay’s industrial past. The cladding responds also to the harsh micro-climatic occurrences on the Scotsman’s Hill - strong storm winds which often bring horizontally blown rain and snow and sometimes loose debris. The same finishing will be used for re-cladding of the existing roofing and partially the side walls of the bungalow, thus blending the new and the old. The building massing and elevations have been designed to enhance the building’s appearance along the street and at the street corner. In the near future, we see the new structure will be a marker and an orientation point in the neighbourhood.

The project demonstrates the respectful care and adaptive re-use as well as promotes the “aging in place”. The design team believes that the whole structure will function well in the natural morphogenic and symbiotic way - the old building will be reminding us that it still has an important place in the built environment, and - the new part showing us that the world is changing. Further, we felt that creating a hybrid urban structure that is sustainable, livable, healthy and inspiring, and which will remain so in the future will add into and champion the vision of Calgary’s older residential communities, experiencing heavily the densification and renewal process.

Respecting the existing while adding the new provides for a building that is contemporary, durable and ready to house future generations of Calgarians, while also preserving and showcasing its past.

View PDF